Friday, January 9, 2015

Pesakit akan lebih sakit bermula April 2015?

Bagi mereka yang sekarang ini telah mengidap penyakit yang sangat kritikal mahupun yang kurang kritikal perlu bersedia untuk menanggung beban tambahan bermula April 2015. Mereka bukan sahaja perlu bersedia untuk menanggung kesakitan yang ada sekarang malah perlu bersedia untuk beban tambahan yang akan berlaku bermua April 2015 dan seterusnya selepas itu.

Apa yang akan berlaku pada April 2015? Bagaimana ia memberi kesan kepada pesakit?

Bermula April 2015, Goverment Service Tax (GST) akan dikuatkuasakan dengan kadar 6%. Jadi bagi pesakit yang perlu mengambil ubat dalam tempoh tertentu dengan kadar yang berterusan akan lebih terasa kesannya dengan peningkatan kos pembelian ubat-ubatan. Walaupun 300 jenis ubat dikecualikan GST, namun ianya hanya sekadar 13% dari semua jenis ubat yang didaftarkan di negara ini. 

Kesannya pada pesakit, mereka akan cenderung untuk mengurangkan pengambilan ubat-ubatan dan dalam jangka masa panjang penyakit mereka mungkin ambil masa lebih lama untuk sembuh ataupun menjadi semakin teruk. Inilah yang saya katakan seperti jatuh ditimpa tangga, dah sakit tahbah sakit lagi.

Jadi saya syorkan pada semua untuk menjaga kesihatan anda dengan lebih baik bermula tahun ini. Bagaimana? Amalkan gaya hidup sihat, seimbangkan pemakanan harian anda, banyakkan bersenam, kurangkan tekanan yang berlebihan, lakukan kerja yang anda suka dan minat, eratkan silaturrahim dengan sekeliling kita dan sentiasa berfikiran positif.

Dan yang terutama sekali ambillah OPTIPLUS sebagai pelengkap penjagaan kesihatan anda. Moga ianya dapat membantu.


"YOUR HEALTH, YOUR WEALTH"

Admin,
OPTIPLUS MALAYSIA.JOM TAMBAH PENDAPATAN DENGAN OPTIPLUS ====> KLIK SINI

No comments:

Post a Comment