Thursday, February 5, 2015

Amaran : Radikal Bebas Bahagian 3

Sambungan dari Amaran : Radikal Bebas Bahagian 2

Berikut adalah senarai sumber wujudnya radikal bebas yang boleh merosakkan dan melemahkan sistem pertahanan badan kita terhadap penyakit.

4. RokokUmum mengetahui akan bahaya merokok. Begitu banyak iklan, kempen dan sebagainya di suratkhabar, televisyen, radio dan segala macam medium penyebaran untuk memupuk kesedaran kepada kita semua akan bahaya merokok, namun bilangan perokok masih lagi tidak berkurang. Disini boleh kita katakan walau dimana kita berada, kita akan berjumpa dengan perokok tidak kira lelaki mahupun perempuan. Walaupun kita tidak merokok, tetapi kita tidak dapat lari dari menghidu asap rokok. Dalam satu batang rokok, di anggarkan sebayak 3 trillion radikal bebas wujud dan akan memasuki ke dalam tubuh badan perokok itu sendiri. Bagaimana pula dengan mereka yang tidak merokok? Bagi mereka yang tidak merokok pula sebanyak 2 trillion radikal bebas akan juga memasuki tubuh mereka. Jadi secara tidak langsung kita semua terdedah kepada radikal bebas yang sangat merbahaya ini.

5. Fast Food / Makanan Diproses


Bila kita lihat gambar diatas sudah tentunya kita akan terliur dan ingin merasa makanan tersebut. Tapi tahu tak kita bahawa makanan yang telah diproses seperti nuget, daging burger, sosej dan sebagainya adalah sumber datangnya radikal bebas. Makanan yang telah diproses terdapat bahan pewarna, bahan pengawet dan bahan-bahan kimia lain yang walaupun ia di kategorikan sebagai selamat untuk di makan, tetapi bila kita mengambil dalam kuantiti yang banyak ia boleh merosakkan tubuh badan kita. Perhatikan dan selidiki setiap ape yang kita makan.

6. Tekanan Harian / Stress


Setiap hari kita akan menghadapi tekanan tidak kira di tempat kerja, di jalan raya, di rumah dan di mana-mana sahaja. Kesesakan jalan raya, tidak cukup duit dan masalah kesihatan adalah antara tekanan harian utama yang akan kita hadapi dan rasai. Daripada tekanan harian inilah radikal bebas akan terbentuk seterusnya bertambah dalam badan kita. Bagi sesetengah orang mereka dapat mengawal kadar tekanan dalam diri mereka tapi kebanyakan daripada kita tidak dapat mengawalnya dan yang bahaya adalah bila kita memendamkan tekanan itu sehingga satu hari ianya tidak dapat di bendung lagi.


"YOUR HEALTH, YOUR WEALTH"
Like FB Page: Optiplus Malaysia
====================================
AGEN SELURUH MALAYSIA DIPERLUKAN
====================================


No comments:

Post a Comment